lauantai 18. toukokuuta 2013

Raparperi-inkiväärijuomaa kuuman päivän helpotukseksi


Joskus vuosia sitten, pähkäillessäni mitä tekisin raparperipaljoudellamme, törmäsin tämän ihanaisen juoman reseptiin.  Tämä on aivan kuin Asteriksin ja Obeksin salainen taikajuoma - raikas ja hörppäämällä kuumalla keilillä tätä ihanuutta voimatkin tuntuvat toisenlaisilta.


Ensin pitää raparperit tietysti nyhtää irti sijoiltaan. Näin syntyy uutta tilaa uudelle kasvustolle, eikä raparperipehkoon jää kuivumaan vanhoja raparperin tynkiä. 


Sain taannoin työkaveriltani, pelastettuani hänet pienoiselta matkustusonnettomuudelta, firkarsin puutahurin linkkuveitsen. Tämä veitsi on oiva myös raparperipuuhissa.


Koko nippu kainaloon ja mars tunkiolle =)


Ja linkkarin voimin raparperin kantojen ja lehtien irroitus


Sitten varsien huuhtelu ja kesäpöytä kehiin, jottei huusholli solkkaannu juoman valmistuspuuhissa =)


Ja juomatykötarpeet esille. Pari patenttikorkkista kolmen litran lasitölkkiä, pestyt raparperin varret kuorineen päivineen, kulho sokeria, kuorittu inkiväärin juuren pätkä ja hyvä veitsi pilkkomiseen.


Tuoreet kuorimattomat raparperit ronskeina pätkinä tölkkiin



Väliin reippaasti sokeria


Ja reippaita inkiväärin paloja


Ja näin tölkki täyteen asti raparpereja


Sitten kiehuvaa vettä päälle. Tämänhän voi tehdä myös niin, että sokerit ovat jo tuossa kiehuvassa vedessä mukana. mutta me oikaistaan - kuten täällä on tapana ;)


Tölkkiin tiivisteet paikoilleen ja tulikuumana kiinni.


Muutama hölskytys ja sokeritkin liukenevat


Raparperit tiivistyvät kiehuvan veden ansiosta, joten tölkit todellakin saavat olla täyteen raparperin paloja. Ja nopeasti raparperit alkavat luovuttaa ihanaista vaaleanpunaista juomaan. Sitten vaan tölkit tuvan pöydälle jäähtymään ja päiväksi jääkaappiin. Ja ei kun juomaan =) Minähän toki jo kävin salaa muilta maistamassa raparperihyvettämme ja oli melkoisen hyvää jo muutaman tunnin odottelunkin jälkeen. Mutta ei parane maistella liikaa, jottei jää kiinni =)

Tämä on hyvää =)

14 kommenttia:

  1. Oi etteä! Ihania kuvia ja varsin herkullisen kuuloinen ja simppeli resepti. Kokeiluun!!! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tiina =) - juu ehdottomasti kannattaa laittaa kokeiluun

      Poista
  2. Ah! Ihanaa!
    Muutama päivä hurahti työntouhuissa, nyt lauantai-illan hämärtyessä pääsin istahtamaan omiin ajatuksiin vajonneena koneelle. JA RIEMASTUIN ILAHDUIN -NAUTIN!
    Voi mikä kuva ja teksti herkkupaljous odottikaan taas täällä! Kiva myös tuo uusi (?) "liikkuva" kuva! Wau!
    Kuten aiemmassa postauksessa joku kirjoitti - Älä koskaan lopeta. Tämä on ihanaa.
    Mukavaa kesäviikonloppua toukokuun keskelle! :)

    VastaaPoista
  3. Tuota haluan minäkin kokeilla, voin melkein jo maistaa maun, nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taivaallisen raikasta kesäjuomaa - ei muuta kuin raparperien pilkontaan =)

      Poista
  4. Erinomainen ohje hienoine kuvasarjoineen. Tuotapa pitääkin kokeilla. Kiitoksia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuvasarjan tekeminen oli superkivaa ja tuon gif animaation teko myös. Ja juoma on ihanaa

      Poista
  5. Kiitos ohjeesta. Tätä täytyy kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ensimmäinen tölkillinen on meillä jo siemaistu ja hyvää oli =)

      Poista
  6. Mahtavaa, elävää kuvaa :) Oot sä kyllä taitava tässä bloggamisessa!

    VastaaPoista
  7. Kiitti hauskasta 'opetusvideosta'. ;D Mä testaan tätä tänä vuonna kyl. Tietty mikäli sato on samanmoinen ku viime vuonna.. Ja ehkä muutenkin.

    VastaaPoista
  8. Heh, hyvät ohjeet - ainakin selkeät. Mulla on toinenlainen versio tuosta juomasta, mutta inkivääri on kyllä niin terveellistä että tänä kesänä aion kokeilla tuota sinun versiota. http://puutarhakaaos.blogspot.fi/2012/06/raparperijuoma.html

    VastaaPoista
  9. Herkulliselta vaikuttaa juoma. Sinulla on ihana blogi!

    VastaaPoista