sunnuntai 25. elokuuta 2013

Arjen pientä luksusta =)


Meillä yöt ovat jo kylmenneet. Vanhimmainen käy viikonvaihteisin töissä ja lähtee kohti työmaataan ennen aamu kuutta. Pitkätkalsarit ovat kuulemma olleet jo tarpeen, sillä elohopea on öisin hiipinyt lähelle viittä astetta. Näin ikkunasta katsottuna ulkona näyttää syksyisen lämpimältä. Käväisin pikaisesti hakemassa muutaman syyskaunokaisen päivän piristykseksi.

Kaukasiantörmäkukkasista olen haaveillut vuosia ja keväällä hankin Kauppilasta muutaman taimen. Scabiosa caucasica "Perfecta Alba" on alkujaan kotoisin Kaukasukselta. Kaukasiantörmäkukat saapuivat Eurooppaan 1800-luvun alkupuoliskolla ja ne saavuttivat suuren suosion puutarhakukkina 1900-luvun puolella. Nämä ihanuudet kukkivat pitkin kesää ja ovat erinomaisia myös leikkokukkina. Vanha patenttipullo on omiaan tämän kaunosielun maljakoksi.


Maljakkoon pääsivät myös sinikatanat ja vaaleankeltaiset kehäkukat. Kehäkukat komistivat potagerin keskiympyrää potagerin perustamisvuotena 2008. Silloin ne kukkivat valtoimenaan ja siemenet levittäytyivät koko potagerin alueelle. Siitä lähtien nämä ovat olleet vieraanamme milloin missäkin. Väliin olen ajatellut kitkeä kaikki uudet tulokkaat pois, mutta lopulta en olekkaan hennonnut. Näin syksyisin ne kiitollisuuttaan kukkivat kuihtuvien kukkien lomasta ja luovat säihkettä potagerin käytäville. Ja saapuvat jälleen seuraavana vuotena.

Flunssa on hitusen hellittämässä ja olemme autuaasti uppoutuneet puutarhalukemiston syövereihin lämpöisessä sisäilmassa. Puutarhakirjat toimivat suurena inspiraation lähteenä ja olen erittäin kiinnostunut puutarhataiteen historista.

Jokin kumma vetää aina uudelleen ja uudelleen Antero Sinisalon Puutarhataiteen historian perusteiden pariin. Kirjassa on erityisen hyvä kooste keskiaikaisista sekä renessanssiajan puutarhoista. Moni historian havinasta nouseva juttu on päätynyt potageriimme ja uusiinkin suunnitelmiimme. Jokin ihme on aina renessanssissa kiehtonut ja siksi tuntuu erityiseltä rakentaa puutarhaa, mikä pohjautuu tämän aikakauden ihanteisiin ja ajatuksiin.

Myös Brent Elliotin Floora Puutarhakasvien historiaa inspiroi suuresti. Sen lehdiltä olen perehtynyt moniin ihmeellisyyksiin ja huomannut kuinka moninaista kasvien jalostus on joskus ollut. Reunalliset pihaesikot olivat supersuosittuja 1700-luvulla ja niistä oli toinen toistaan upeampia muunnoksia. Nyt näitä ihanuuksia on erittäin vaikea löytää. Tanskalaisen Claus Dalbyn puutarhassa näitä kylläkin keväisin näkyy. Yhden taimiston olen löytänyt Euroopasta, jolla on erikoisuuksia. Mutta näiden taimien hinnat ovat lähemmäs sata euroa kappaleelta. Aivan huimaa.

Lisäksi Eeva Ruoffin Puutarhataiteen helmiä on täpötäynnä alleviivauksia, kahvitahroja ja taitettuja kulmia. Suuriin puutarhoihin liittyy suuret intohimot, suuret unelmat, yltiöpäisyys ja jopa kokonaisten valtioiden konkurssit. Ja sitä konkurssia täälläkin odotellaan ;)

idhernepensaskujanne





Viimeksi esittelin ihania ruotsalaislehtiä mutta nyt on luvassa pitkäaikaisin rakkauteni. Vuodesta 2007 meille on tullut The English Garden. Vanhat numerot ovat sievässä järjestyksessä talomme vintiltä löytyneessä 50-lukulaisessa lehtitelineessä. Nämä lehdet ovat vuodesta toiseen ahkerassa käytössä ja väliin niitä kasautuu keittiön kahvipöytään ihan riesaksikin asti. Mutta ei ole sellaista pengerrystä, aidannetta, istutusta tai reunusta, ettei englantilaisilla olisi jotain inspiroivaa ideaa. Kaikki on esitelty klassisen yleellisesti ja puutarhuroinnista on tehty jotain erityistä, arvostettua ja vähän kuniinkaallista ;) Suosittelen siis lämpimästi. Padille olisi saanut lehden tilattua muistaakseni alle kahdella kympillä, mutta tämä on sellainen arjen pieni luksus, että meille tulee vanhanajan paperiversio ja niitä säilytetään kuin aarteita. 


5 kommenttia:

  1. Kauniita kuvia. Tuo katana vaikuttaa ihanalta kasvilta, mutta luin, että se vaatii aurinkoisen ja kuivan paikan viihtyäkseen, meillä mökillä ei sellaista kyllä taida valitettavasti löytyä. Oi, olisipa hauska päästä tutustumaan English Garden -lehtikirjastoosi, näyttää houkuttelevalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä katanat ovat suorastaan paahteisella paikalla ja hyvin ovat viihtyneet. Lehtikirjasto on super, mutta aamukahvitahroilla varustettua lukemistoa ;)

      Poista
  2. Kaunis postaus! Paljonko tuon lehden tilaus kustantaa ja montako kertaa vuodessa se ilmestyy? Tai voishan sitä tietty itekin googlettaa... Mukavaa alkavaa viikkoa teille! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 13 numeroa kustantaa 46,30 puntaa eli noin 54€. Siihen nähden kohtuuhintainen, että suomalainen Kotipuutarha näyttää olevan 10 numeroa 67€ kestotilauksena.

      Poista
  3. Oih ja voih taas. Lähdenkin saksien kanssa ulos nyt heti...Vaikka saunaan piti mennä.

    VastaaPoista